Wat te doen tegen een slecht ruikende wasmachine?

Een slecht ruikende wasmachine is een fenomeen waar ongelofelijk veel mensen op een zeker ogenblik wel eens mee te maken krijgen. In principe zijn er twee verschillende soorten vervelende geuren waar je bij een wasmachine mee kan worden geconfronteerd. Zo kan er sprake zijn van een muffe geur in de wastrommel, maar kan er ook een rioollucht optreden in huis. Ruikt je wasmachine muf? Dan kan dat het gevolg zijn van condensvorming die is ontstaan als gevolg van het sluiten van het deurtje na het wassen. Gaat de geur niet weg wanneer je het deurtje even open laat staan? Dan zal je op onderzoek uit moeten gaan. Indien de wasmachine een duidelijke rioollucht laat vaststellen is er wellicht sprake van een verstopping of een probleem met de afvoer van de machine. We vertellen je er in ieder geval alles over wat je wil weten hier op deze pagina.

​Let op de aanwezigheid van de vetluis

Zoals in de inleiding reeds aangegeven kunnen er verschillende oorzaken aan de basis liggen van een slecht ruikende wasmachine. Dit geldt overigens niet alleen voor de wasmachine, maar zeker ook voor de droger. Wanneer je wasmachine muf ruikt heb je meer dan waarschijnlijk te maken met wasluis of vetluis. Deze is te herkennen aan een vieze zwarte aanslag die zich in het rubber manchet bevindt. Soms is er ook sprake van vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die zich voedt met wasmiddelresten.

Vaak wordt gedacht dat dit voornamelijk een probleem was van vroegere tijden, maar niets is minder waar. Voor de recente wasmachines geldt dan ook dat ze steeds vaker gebruikmaken van minder water. Dit zorgt er voor dat wasmiddelenresten niet meer zo goed wegspoelen als vroeger. Voor het oplossen van dit probleem kunnen de volgende tips interessant zijn:

  • Maak gebruik van waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel;
  • Het extra spoelen van je wasmachine kan helpen;
  • Zorg voor een nauwkeurige dosering;

Door rekening te houden met de tips zoals hierboven aangegeven zou je in principe al snel kunnen vaststellen dat het probleem danig is verbeterd of volledig is opgelost.

​Een zure, muffe geur door een verstopte filter

De filter van de wasmachine die verstopt raakt kan verschillende belangrijke nadelen met zich meebrengen. Zo is het niet alleen mogelijk dat er sprake is van lekkage, daarnaast kan er ook een zure, muffe geur door worden veroorzaakt. Bij een verstopping van de filter is het zo dat oud waswater niet langer wordt afgevoerd. Dit oude waswater zal dus achterblijven in de machine waardoor ze na verloop van tijd behoorlijk slecht kan gaan ruiken. Een filter kan verstopt raken door bijvoorbeeld kleingeld of door steentjes. Ook tijdens het wassen van bijvoorbeeld erg vuile kleding met modder is dit iets om rekening mee te houden.

​Rioollucht als gevolg van een probleem met de afvoer

Heb je gewassen en ruikt het in de badkamer naar de riolering? Dan is er sprake van een probleem met de riolering. Tussen de wasmachine en de rioolbuis is er een vrij smalle afvoerbuis aanwezig. Hier kan je de flexibele afvoerbuis in hangen van de wasmachine. Op het ogenblik dat de wasmachine water afpompt duwt het weggepompte water de lucht weg die zich in de afvoerbuis bevindt. Op het ogenblik dat de sifon van de wastafel droog staat is het zo dat de rioollucht uit de rioolbuis door de sifon naar buiten wordt geperst. Dit is gelukkig een probleem die zich erg eenvoudig laat oplossen. Het enige wat je hiervoor eigenlijk hoeft te doen is de kraan eventjes te laten lopen zodat het sifon zich weet te vullen. Is het probleem hiermee toch niet opgelost? Dan is er sprake van een probleem met de ontluchting van de rioolbuis. In dat geval zal er in het riool een ontluchter moeten worden geplaatst.

Geef een reactie